השיעור השבועי

"בְְּנִִי, מִִקְְרָָא אַַתָָּה יוֹדֵֵעַַ, מִִדְְרָָשׁ אֵֵין אַַתָָּה יוֹדֵֵעַַ"

(קהלת רבה)

שיעורים חדשים:

פרשת בלק – טעותו של בלעם
בלעם, הנביא הגדול ביותר שיצא מעמי העולם, זכה לרוח הקודש, דיבר עם אלוקים, וכל דבריו התקיימו במדויק. אבל למרות הכוח הרוחני האדיר שלו הוא נענש קשות וחז"ל מונים אותו בין הרשעים הגדולים של התנ"ך. דרך השאלה הפשוטה – "מי האנשים האלה עמך?" אלוקים גורם לו לחשוף את הצד האפל שניסה להסתיר. חכמים מוליכים אותנו בעקבותיהם של קין ושל חזקיהו המלך, שנבחנו גם הם בשאלות דומות, ומראים לנו איך מילים פשוטות יכולות לשקף לנו את מה שמתחולל בנפש ובכך מגלים לנו מה אנחנו יכולים ללמוד מטעותו של בלעם.
פרשת חקת – חכמת שלמה ופרה אדומה
שלמה המלך היה החכם מכל אדם. הוא ניצח את חכמי מצרים, חזה במזימות, ידע את כל סוגי החכמה והבין את כל הברואים. אבל מול מצווה אחת – אפילו הוא נעצר. באגדת השבוע לפרשת חקת, אנחנו פוגשים את רגע המשבר של שלמה אל מול מצוות פרה אדומה, הקשה והבלתי מובנת מכל מצוות התורה. ננסה להבין מה חכמים מלמדים אותנו כאן על המקום של ההגיון ושל החכמה האנושית בחיים שלנו. האם הם מעודדים את החכמה למרות הסכנה שמתרחשת כשמגיעים לקצה גבול ההבנה האנושית? אולי לאדם טיפש הפער יכאב פחות? והאם יש לנו מה ללמוד מהדיון הזה גם לימינו כשנדמה שהחכמה האנושית כבר פיצחה את הכל?
פרשת קרח – מחלוקת עם תקווה
בימים גדולים של אחדות לאומית מול האיום האיראני מתעוררת השאלה: מדוע לא היה ניסיון להגיע לאחדות או פשרה עם קרח ועדתו‍? האם כל מחלוקת היא דבר רע? כדי לברר את המשמעות של מחלוקת בתוך העם היהודי אנחנו צוללים באגדת השבוע אל לקט מקורות תנאיים ויוצאים למסע אל תוך המחלוקות שקרעו את עם ישראל: מחלוקת הלל ושמאי, כותים, צדוקים, יהודים־נוצרים. דרך הסיפורים האלה, נברר מה חכמים מלמדים אותנו על הגבולות של מחלוקת, ועל התקווה שטמונה דווקא במחלוקת שלא הוכרעה.

שיעורים נוספים:

פרשת שלח – העולם תלוי בשליח הנכון
כשחכמים באים לדבר על חטא המרגלים הם לא פותחים מיד בביקורת, הם עושים משהו מפתיע – לוקחים אותנו דווקא לסיפור אחר, סיפור שבו הכל עבד. שני מרגלים, שליחים של יהושע, יוצאים למשימה שקטה ומסוכנת ונכנסים לעיר עוינת בתחפושת, בלי גב, בלי גיבוי. רק הם עם כל האומץ והתחכום שיכלו לגייס.  חכמים לוקחים אותנו לדיון מרתק על ההבדל בין שליחים טובים לכאלו שאינם, ומלמדים אותנו על חשיבות השליחות הלאומית באופן כללי.  בסיום, לא יכולנו שלא להתחבר לסיפור הריגול המרגש ביותר של השבוע: מרגלי המוסד האמיצים מאין כמותם המוסרים את נפשם בשטח העוין של איראן.
פרשת בהעלותך – בין משחקי כדור לחלום האגדה
חכמים מציעים לנו דימוי מפתיע למתן תורה: כדור משחק. כדור שעובר מיד ליד, שהילדות משחקות בו, זורקות אותו זו לזו, והוא לא נופל. התורה קפצה בהר סיני מאדם לאדם, מתאימה עצמה לכל אחד ואחת. כל יהודי קיבל אותה בדרך שיכול להכיל, שמע אותה בשפה של הלב שלו. אבל מה קורה אחרי שהכדור עובר? כשכל אחד מבין אחרת, כשיש מחלוקות וקולות סותרים שמטלטלים את היסודות? המדרש שלנו נוגע בדיוק שם – בין הקולות הסותרים, בין הפחד לאבד את הדרך, לבין החלום לא לאבד אף קול.  בשיעור אירחנו את הרב צוריאל חלמיש, חוקר במכון הר ברכה לשיח מעמיק על הקו שבין מחלוקות, פלורליזם ומסורת.
פרשת נשא – עשרת הדברות של הזוגיות
השבוע נלמד מה הקשר בין סוטה וניאוף לשבירת כל עשרת הדיברות? רב הונא הזקן הציב את השאלה הזאת לפני תלמידיו והותיר אותם המומים. במרכזה של אגדת השבוע דיון עקרוני בחטא הניאוף – לא רק כמעשה אישי, אלא כפגיעה מערכתית בכלל ערכי התורה והרקמה החברתית כולה. הקריאה במדרש מתרחבת אל ניתוח זוגי, חברתי ותיאולוגי, עם משל מופלא של חכמים על ארבע דרכי תגובה לסימנים מוקדמים במשבר זוגיות.
פרשת במדבר – מדוע ה' מתגעגע למדבר?
למה הקדוש ברוך הוא מתגעגע למדבר? הוא הרי זוכר את המריבות, את התלונות ואת החטאים והמרידות. אז למה להתגעגע לשם? באגדת השבוע נעמוד על הפער בין הפתיחה החגיגית של ספר במדבר להמשך הספר שמלא בתלונות, ונגלה מה מסתתר מאחורי הכמיהה האלוהית למקום השומם והקשה מכולם. נגלה מה חכמינו למדו מכך ומה אנחנו יכולים לקחת מהשיעור הזה אלינו הביתה.
פרשת בהר-בחוקותי – בת יפתח וסיום ספר ויקרא
נדרים פזיזים מלווים את סיפורי התנ"ך: אליעזר מחפש כלה ליצחק, כלב מבטיח את בתו עכסה, ושאול מציע את מיכל בתו למי שינצח את גוליית – וכולם נענים לטובה מהשמיים. חוץ מאחד. השבוע ב"אגדת השבוע", אנחנו פוגשים את בת יפתח ואת הטרגדיה הנוראית שאפשר היה למנוע.
פרשת אמור – העומר בר קפרא והשאלה הגדולה
יום חתונתו של רבי שמעון, כשהעיר כולה חגגה, ישב בר קפרא לבדו. נשכח בטעות ולא קיבל הזמנה. אבל הפעם, הוא לא שתק. אגדת השבוע העוסקת בקרבן העומר מפגישה בין משלי שועלים ושאלת הקיום העמוקה – האם אנחנו עדיין צריכים את אלוהים בימי השפע? סיפור עתיק שמהדהד בחיינו היום: על שכחה, הכרת טובה, וקשרים שנסדקים ברגעי ההצלחה דווקא.